Hírek, cikkek, vélemények egy helyen.
Írjunk szabadON!
Online világ

A home office titkai

Szellemi munkakörök sokaságában lehet már bármikor és bárhol dolgozni, ahol térerő és internet van. Szoftverfejlesztők, újságírók, grafikusok, könyvszerkesztők, szakfordítók, könyvelők egyaránt gyakran választják a munkavégzésnek ezt a formáját. Amelynek, mint mindennek, vannak előnyei és hátrányai is.

A home office megoldások az online világ térhódításának köszönhetők. Kényelmes és költséghatékony munkavégzési forma, ezért is egyre népszerűbb világszerte. Nem kell például a munkahelyre való napi ingázásra időt és pénzt szánni. Amikor valaki az otthondolgozás mellett dönt, akkor a technikai feltételek – számítógép, internet, íróasztal... – nem túl bonyolult megteremtése mellett érdemes végiggondolnia a munkaszervezést, a magánélettől való elhatárolást térben és időben.

Legyen munkarendünk!

Ha otthon dolgozunk, akkor is legyen munkarendünk, tartsunk kávészünetet, ebédszünetet. Célszerű külön szobába, de legalább egy lekerített sarokba telepíteni a feladatok elvégzéséhez szükséges számítógépet, nyomtatót, scannert. Legyen kényelmes a székünk, megfelelő méretű az asztalunk, figyeljünk az ergonómiára. Hosszú távon nem nyerő a kanapén, a hasunkra tett laptopon írogatni, éjszaka és hajnalban...

A társasági élet fontos

Ha egyedül vagyunk otthon, mikor dolgozunk, akkor sokkal jobban lehet koncentrálni, mert kevesebb a zavaró tényező, mint egy nagy irodában. Kevesebb stresszel is jár a munka. Ugyanakkor az otthoni munkavégzés talán legnagyobb hátránya, hogy magányossá tesz, elszigetel. Ezért a társas kapcsolatok fenntartására hangsúlyozottan figyelmet kell fordítani. Rendszeresen találkozni kell a munkatársakkal, alvállalkozókkal, üzleti partnerekkel, nemcsak a közösségi médiában, hanem egy kávézóban, egy teniszpartin, vagy konferenciákon, szakmai rendezvényeken személyesen is. A meetingek, csapatépítő tréningek szerepe felértékelődik azokon a munkahelyeken, ahol sok munkatárs dolgozik „távkapcsolatban”.

Címke: Online világ
Dátum: 2019-08-05