Hírek, cikkek, vélemények egy helyen.
Írjunk szabadON!
Fejlesztő játékok

A papírhajtogatás művészete

Az origami, azaz a papírhajtogatás a japánoknál nemzeti “sport”. Ezt az egyszerű kis játékot, amiben egy négyzet alakú lapból mindenféléket lehet hajtogatni, Japánban egészen magas szintre fejlesztették, az alkotásokból kiállításokat rendeznek és az origamimesterek sztárokként ismertek.

A fejlesztő játékok, fejlesztik a kézügyességet, a szem-kéz koordinációt, a térérzékelést, hat a bal és a jobb agyfélteke működésére. Az origamihoz mindössze néhány vékony és könnyen formázható, hajtható papírlap kell hozzá, és mindkét kéz ügyes használatára. Miközben feleznek, negyedelnek hajtogatáskor a gyerekek, játszva beépülnek tudásukba a matematikai és geometriai alapismeretek is, birtokába kerülnek a síkbeli és térbeli orientációnak.

A kishajótól az elefántig

A legismertebb hajtogatási forma talán a kishajó, néhány színes lapocskából egész hajóflotta formázható a fürdőkádba. A legegyszerűbb a repülő, ami jól elhajítva tényleg elrepíthető a szoba másik végéig. A csiki-csuki sótartó forma már cseppnyivel bonyolultabb hajtogatási sor, de ezt is vidáman megtanulják a gyerekek. Lehet hajtogatni masni és tulipánformát, szép díszei lehetnek egy terített asztalnak. Vannak könyvek is, amelyekben sok-sok formához található hajtogatási útmutató, ábrákon követhető a kiskutya, a hattyú, az elefánt és sokféle más állatforma meghajtogatása lépésről-lépésre.

Péztárcabarát játék

Végül van ennek a játéknak egy másik nagy előnye, még az egészen kiváló minőségű, mindenféle színekben, mintákban pompázó origamilapok is viszonylag olcsók, egy-kétezer forintból akár 500 lapos színes csomagot is vásárolhatunk, amiből rengeteg forma hajtogatható, lehet bőven próbálkozni, gyakorolni, elrontani, kijavítani.

Címke: Fejlesztő játékok
Dátum: 2020-04-17