Hírek, cikkek, vélemények egy helyen.
Írjunk szabadON!
Sikeres vállalkozás

A startup-ok jövőképe

Az ötleteknek se szeri, se száma, melyre cégeket lehet gründolni. Meg is próbálják sokan, aztán menet közben kiderül, hogy egy kiváló ötlet bizony kevés a sikerhez, nemhogy a nemzetközi piacra lépéshez, de akár egy hazai kisvállalkozás tartós életképességéhez is. Az ötlettől a megvalósulásig általában rögös az út.

Adott az ötlet, természetesen zseniális, van hozzá nagy lelkesedés és sok-sok átdolgozott óra. Elég lesz? Sajnos nem. Ahhoz, hogy a startup-ból, a kezdő vállalkozásból egyszer majd sikeres vállalkozás legyen, számos tényezőre kell figyelni. A cégalapítás kockázatokkal jár, vagyoni kockázattal is, lényeges a pénzügyi stabilitás. Rutin és józanság kell ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a cégvezetés a rendelkezésre álló pénzügyi keretből. A befektetőkkel folyamatosan konzultálni kell, esetleges további tőkebevonás céljából.

Jókor lenni jó helyen

Az előzetes piackutatás fontossága nem hangsúlyozható eléggé. Elhibázott időzítéssel piacra dobni bármit, nem szerencsés. Meg kell tervezni részletesen a terméket vagy szolgáltatást, felkészülni arra, hogyha befut, akkor is legyen elegendő gyártókapacitás, megfelelő ügyfélszolgálat. A projektmenedzsment, folyamatmenedzsment módszerek ismerete elengedhetetlen egy menedzser számára. Sok kezdő vállalkozás kudarcának oka a cégvezetés tapasztalathiánya a termékek, szolgáltatások felépítésében, piacra vitelében, ez külső tanácsadók, mentorok bevonásával esetleg kiküszöbölhető.

Növekedni, új piacokra belépni

Nincs titkos receptkönyv, amely leírja a jó cég építésének módszertanát, a tartós sikeres működéshez vezető utat. Mindig lesznek, akik elbuknak, lesznek, akik fennmaradnak és néhányan kiemelkedően sikeresek lesznek. Természetesen kell kitartás, állhatatosság, küzdőszellem, néha szembemenni az árral, de egy dologban mindenki egyetért: a kapcsolatrendszer meghatározóan fontos – egy vállalkozónak mindig jelen kell lennie a társadalmi körökben, a befektetői környezetben, az értékesítési csatornákon, a jó kapcsolatteremtési készség milliókat ér.

Címke: Sikeres vállalkozás
Dátum: 2019-06-10