Hírek, cikkek, vélemények egy helyen.
Írjunk szabadON!
Film

Digitalizáció a filmiparban

A filmiparban is főszerepet kapott a digitalizáció. Nemcsak a mozitermek lettek háromdimenziósak, hatalmas projektorokkal, hanem a filmgyártás folyamatát is átfonja ma már az informatikai megoldások sokasága.

Professzionális gyártásirányítás

A művészfilmek készítése, a természetfilmek, dokumentumsorozatok rögzítése, a különböző események közvetítése sokat fejlődött a 3D-s kamerarendszerek és a drónkamerák alkalmazásával. A 3D-s nyomtatás a díszletek, kellékek készítésének munkamenetét alakította át a filmiparban, lehetővé téve a legbonyolultabb elemek összeállítását is.

A filmgyártásban fontos tényező, hogy a felvételek idején minden ember, minden eszköz pontosan rendelkezésre álljon. A produkciós háttérmunkát adatbázisok segítik, forgatási helyszínekről, színészekről, statisztákról, munkaeszközökről, kellékekről. A foglalások, szerződéskötések, az ügynökségekkel való kapcsolattartás is számítógépen történik. Akárcsak egy vállalatirányítási rendszerben, a filmkészítés teljes folyamata nyomon követhető, a gyártásvezetési, kivitelezési és finanszírozási információk is, a jogdíjak elszámolása, behajtása. Egy film elkészítésének utómunkálataiban is kulcsszerepet kapnak a számítógépes megoldások: digitális grafikákat, mozgóképeket lehet beilleszteni a filmbe, fény-és hangeffekteket generálni, valósághű animációkat előállítani. A kamerák, a pirotechnikai eszközök, a díszletmozgások vezérlése is számítógéppel programozható.

Hangok, képek az adatbázisokban

Adatbázisok sokaságából lehet ma már elővarázsolni jeleneteket, hangokat, zenei effekteket, és beépíteni a forgatott filmbe. Így nem kell minden egyes alkalommal felvenni a nehezen megközelíthető hegycsúcsot, lehet madárhangokat keresni az adatbázisban, vonatfüttyöt, kutyaugatást.

A technológiák folyamatosan fejlődnek, programozók, fejlesztők ezrei foglalkoznak világszerte az új rendszerek kidolgozásával. Sok magyar szakember is van közöttük, szakértelmük nagy elismerésnek örvend a világ filmiparában.

Címke: Film
Dátum: 2019-08-22