Hírek, cikkek, vélemények egy helyen.
Írjunk szabadON!
Karrierépítés

Karrierépítés a jövő munkahelyén

Új típusú munkaerőre lesz szükség a jövő munkahelyein, a digitalizáció átalakítja a karrierépítés világát is. Mit kell majd tudnia az új munkaerőnek, milyen képességekkel kell rendelkeznie?

Eligazodni az információözönben

Elmúlt az az idő, amikor valaki iskolái befejeztével belépett egy céghez, és ott élte le munkáséveit a nyugdíjig, lassan lépkedve fölfelé a ranglétrán. A legfontosabb képesség a sikeres karrierhez a kreativitás. Az unalmas, ismétlődő tevékenységeket robotok fogják végezni, de újat kitalálni, régi dolgokat újszerű módon alkalmazni csak az ember képes. Fontos tényező az érzelmi intelligencia, mert a közösségi együttműködésben nélkülözhetetlen a másik ember munkájához való kötődés.

Felértékelődik az elemzőképesség, a lényeg kiszűrése az információözönből, az optimális megoldás megtalálása. A folyamatos tanulás, a képességek, készségek építése-újraépítése élethosszig tartó feladat. A mesterséges intelligencia, az adatbányászati megoldások átalakítják a döntéshozatali mechanizmust, az elemző, rendszerező gondolkodásmód alapvető követelmény lesz.

A jó vezető inspirál

A karrierépítés kulcsfontosságú eleme a sikeres kommunikáció, a munkatársakkal, a felsőbb vezetőkkel és az ügyfelekkel egyaránt. A jó vezető inspiráló és képes arra, hogy munkatársaiból is kihozza a legjobb teljesítményt. Elemzések szerint a jövő munkahelyei sokkal kevésbé lesznek hierarchikusak, mint a maiak, sokkal több ember kerül vezetői pozícióba egy-egy projekt erejéig.

A multinacionális munkakörnyezet, a nemzetközi együttműködésben zajló projektek megkövetelik a munkavállalóktól a kulturális intelligenciát is, azt, hogy képesek legyenek megérteni minden kollégájukat, annak bőrszínétől, vallásától, életkorától, kulturális hovatartozásától függetlenül.

A fejlődés folyamatos, a digitalizácó mindent átfon, a karrierre vágyóknak mind gondolkodásukban, mind egész valójukban rugalmasan alkalmazkodni kell az új világhoz, megtalálni benne az új lehetőségeket.

Címke: Karrierépítés
Dátum: 2019-07-11