Hírek, cikkek, vélemények egy helyen.
Írjunk szabadON!
Java programozás

Miért hasznos megtanulni programozni?

Miért dönt valaki úgy, hogy megtanul programozni? Célja lehet a karrierváltás, egy érdekesebb, kreatívabb munka végzése, magas jövedelem elérése, esetleg az is, hogy szabadabb munkaidőbeosztásban dolgozhasson.

Fejlődésigényes szakma

Mit kell végiggondolnia egy fiatalnak, mielőtt azt mondja, hogy „itt van ez a most induló Java programozás tanfolyam, no, ebbe belevágok”? Legelőször talán azt, hogy alkalmas-e erre a munkára. Milyen tulajdonságok kellenek a programozói munkakörhöz? Kell hozzá logikai készség, bizonyos fokú matematikai tudás, algoritmikus szemléletmód, nagy adag kíváncsiság, a folyamatos képzésre való hajlandóság, az önfejlesztésre, önmegvalósításra való szándék. Mert aki ezt a szakmát választja, annak tudnia kell, hogy állandóan fejlődnie kell, a programozás világa lüktető gyorsasággal változik, nem lehet belőle kiesni, mindig figyelni kell az újdonságokra, és meg kell tanulni alkalmazni őket. Olyan gyorsak a változások, hogy előfordul, hogy a programozói tanfolyam tananyagait menet közben, akár a tanfolyam közepén is módosítják, mert kijön egy frissítése az oktatott szoftvernek, keretrendszernek. Az oktatóknak mindenképp naprakésznek kell lenniük, tanulnak és oktatnak egyszerre.

Szabadúszás is lehetséges

Helytállni nemcsak a tanfolyamokon, a vizsgákon kell, hanem később a munkafeladatokban is. Szoftverfejlesztőként dolgozni nemcsak anyagi előnyökkel jár, hanem számos munkahelyen elég nagyfokú szabadsággal is. Hiszen programozni bárhol lehet, ha bevállalja valaki a szabadúszást, akkor pedig saját maga választhatja meg azt is, hogy mikor milyen projektbe száll be. Mivel jól képzett, jó képességű, nagy munkabírású programozóból munkaerőhiány van, igen erős alkupozíciókkal tárgyalhatnak a jövedelmükről is. A kezdő programozók havi fizetése is 300-400 ezer, a professzionális szintre fejlődöttek pedig hétszámjegyű havi jövedelemre számíthatnak.

Címke: Java programozás
Dátum: 2019-05-23